Minden, ami burkolás

Minden, ami burkolás

A laminált padló lerakásának nehézségei

2024. március 21. - burkoló24

A laminált padló nagyon népszerű, hiszen olcsó és gyorsan tisztán kivitelezhető. Ár-érték arányban is az egyik legjobb megoldás lehet. Lerakása némi kézügyességgel és pár szerszámmal házilag is kivitelezhető, lerakási útmutatónkat itt találja.

Azonban a laminált padló fektetésének is vannak kritikus pontjai, amelyekre nagyon kell figyelni.

Múlt héten egy viszonylag nagyobb 40nm plusz egybefüggő felületet kellett leraknom, ami nem nagyszobából, hanem a lakáson végig futó tagolt területekből és kisszobákból állt. Ez azt eredményezte, hogy a lapok kiosztásánál összesen 12 falrésznél kellett rendben illeszkednie a soroknak, azaz 12 falrésznél kellett úgy kijönnie, hogy ne maradjon túl keskeny csík a szélére. 

Azon kívül, hogy mértem és mértem nagy nehezen megtaláltam mekkora szélességű sorral kell kezdenem, hogy mindenhol jól kiadja, viszont nem vettem észre egy szemmel nem látható, de valójában ferde falat. Teljesen jogos, hogy a falakat is mindet ellenőriznem kellett volna. Hosszú évek tapasztalatával belefutottam én is és bonthattam vissza egy kisszobát, hogy új kiosztással kezdjek, mert a ferde fal azt eredményezte, hogy annak a helyiségnek a végére már akkorát nyílt a falnál a diletációs hézag, hogy arra a szegélyléc már nem takart volna rá. Tehát egy szobánál egyszerű mérést követően könnyű dolgunk van, de egy 7 helyiségen át cikkcakkban futó padló azért tartogat meglepetéseket, így a legfontosabb művelet a tervezés, mérés, a lapok kiosztása a burkolást megelőzően.

Persze csak az nem hibázik aki nem dolgozik és szerencsénkre a laminált padlót könnyen és gyorsan visszaszedhetjük, hogy elölről kezdhessük. 

Ilyen tagolt terek esetében lehet még belefutni abba, hogy a folyosók mindenfelé futnak és ha nem jó helyen kezdünk, mondjuk egy köztes szobában, ami nagyon csalogatott minket az elején, akkor visszafelé rakhatjuk a laminált padlót egyes helyeken. Néha ez elkerülhetetlen, például U alakú területeken. vagy folyosóról szobába történő bevitel során. Visszafelé illeszteni egyrészt nem szerencsés, másrészt sok anyag esetében, elsősorban a vastagabb merevebb anyagokkal igen macerás tud lenni, hiszen a csapos felét kell a korábbi sor alá beillesztenünk a megfelelő szögben, ráadásul rendszerint csak egész sorokban tudjuk meglépni, mert laponként nagyon sok idő megy el, amíg próbáljuk a belső sarkokat bepattintani küzdve az elemekkel, amik természet szerűen nem engedik már a lerakott sorokat megemelni. Vigyázni kell, hogy ne sérüljenek a csatlakozások, amik hosszabb távú következményei több problémát is felvetnek. Szóval macerásabb és időigényes, a káromkodások lakáson belül tartásához érdemes a műveletet megelőzően becsukni az ablakokat is.

Aztán ott vannak az ajtókeretek.

A modern mai ajtókeretek többnyire nincsenek összeköttetésben a küszöbbel, így nem feltétlen szükséges körbeszabnunk és még szebb végeredményt érhetünk el így annak aljából történő levágásával, hogy a laminált padló aláférjen. Ehhez legegyszerűbben egy multigépet használhatunk merülő fa fűrészfejjel. Igen ez mind szép és jó, hogy berakjuk a laminált padlót az ajtókeret alá, de azt tudjuk, hogy a laminált padlót összeillesztésük során bizonyos szögben helyezzük rá az előző sorra, hogy bele tudjuk pattintani azt. Ez a szög az ajtókeret alatt nullára redukálódik, így próbálhatjuk gumikalapács és behúzófa segítségével a helyére édesgetni, de kevés sikerrel fogunk járni. Néhány esetben be lehet ugyan tuszkolni, de vannak azok az állások, ahol szükséges levágni a korábbi sor csapjának felálló peremét a kritikus részen és ragasztóval pótolni a csatlakozást, majd nem sokat várva síkban felütni rá az ajtókeret alá tuszkolt ellendarabot. Itt egy tipp is ilyen esetekre, amikor erősebben kell ütnünk a laminált padló lapot. A beütőfa hiába kialakított peremes, erős ütések hatására a legnagyobb igyekezet ellenére is roncsolhatja a lap szélét, felületét. Ilyen esetekben tegyünk a beütni kívánt lap mellé egy hulladék vágott kis darab lapot, rendesen illesszük rá és annak a végét üssük a beütővel, így legfeljebb csak a kis hulladék darabunk széle sérülhet.

laminalt-parketta-szabas-min.webp

Azért ejtsünk pár szót az alátétekről is.

A laminált padlót mindenféle alátétre helyezzük, ezeknek fajtáira most nem térek ki, de ne öljük meg a végeredményt már az elején. Válasszunk minőségi alátétet, mind a komfortot, mind pedig a hangszigetelést is az fogja biztosítani hiába nem látszik. Dolgozunk olyanokkal, amik lehellet vékonyak és már attól felszakadnak, hogy térdelve rá teszed a cipőd orrát. Azon kívül, hogy a burkolót / saját kivitelezés során magadat az őrületbe kergeted biztosak lehetünk abban is, hogy az elkészült padló komfortja alulmúlja majd a várakozásokat jelentéktelen árkülönbség miatt.

laminalt_padlo_alatet.webp

Majd elfelejtettem a sorok nyílását!

Többször is hangsúlyoztuk már, hogy az első sorok lerakása kritikus a haladás és a szép végeredmény érdekében. Ha az első sorok valahol nyílnak, akkor újra kell rakni és korrigálni, játszani az ékekkel a falnál. Ha nem korrigáljuk, úgy a nyílás egyre nagyobb és korrigálhatatlan lesz ahogy haladunk a sorokkal. Ugyanerre hatványozottan kell figyelni helyiségekből kijövet, bemenet. Több sorral haladjunk ilyen helyeken is, például ha egy szobából kihozzuk a sort egy folyosóra, vagy éppen a folyosóról kell beérkeznünk a szobába, ne adj isten az ajtó is a szoba közepénél helyezkedik el, ahol két irányba is kell majd haladnunk. Ekkor ne egy sort hozzunk ki és arról induljunk az egyik irányba, mert észre se vesszük majd, hogy a másik irányba majd nyílni fog a lap, ellehetetlenítve a haladást és szedhetjük majd vissza az egész részt. Nincs az a beütőfa, ami segíthet ilyenkor. Szóval ilyen esetben jöjjünk ki minden lehetséges sorral, ideális esetben három sorral és figyeljük, hogy szépen fusson és ne nyíljon sehol. Csak ezt követően induljunk valamely irányba és többször is ellenőrizzük vissza. Akár mindkét irányba elindulhatunk gyakori ellenőrzésekkel, így garantáltan szépen fog majd futni mindenfelé és hatékonyan haladhatunk.

Összegzés

A laminált padló fektetését saját magunk is elvégezhetjük ugyan, de nem minden esetben lesz egyszerű dolgunk. Ha tehetjük a telepítést bízzuk szakemberre, hiszen gyorsabb és biztosabb végeredményt kapunk és a laminált padló fektetése nem is jár magas költségekkel. Ellenben a munkára még garanciát is kapunk.

További érdekességeket olvashat a laminált padló választásával kapcsolatban ebben a bejegyzésünkben, de ha valódi fa és laminált padló választása között őrlődik, akkor erre is készítettünk összehasonlító cikket

laminalt-parketta-burkolas-folyoso-szoba-min.webp

A bejegyzés trackback címe:

https://burkolo24.blog.hu/api/trackback/id/tr7518359683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása